В понеделник, 17 март, в рамките на съвместна специална операция, проведена от тайландските и швейцарските правоохранители, в Банкок, Тайланд, е бил арестуван хакерът Фарид Есебар, известен и с никнейма Diabl0. 27-годишният мароканец с руски паспорт е обвинен в проникване в системите на неупомената швейцарска банка и кражба на 4 милиарда щатски долара от нея. Това бе съобщено вчера, 18 март, от изданието Bangkok Post.

По думите на полицейски комисар Сонгсак Раксаксакул (Songsak Raksaksakul), участвал в операцията, Есебар ще бъде депортиран в Швейцария през следващите 90 дни в съответствие с подписаното между двете страни споразумение за екстрадиция.

Преди провеждането на специалната операция служителите на швейцарските правоприлагащи органи са се свързали с полицията на Тайланд и са съобщили, че Есебар и тримата му съучастници се намират в Банкок. Смята се, че заподозреният е живял в азиатската страна в течение на три години, като през това време е посещавал и Хонконг, харчейки откраднатите пари. Преди извършването на ареста е изминало доста време, тъй като властите са искали да се уверят, че заподозреният наистина е Diabl0.

Засега не е известно какво наказание заплашва мароканеца с руски паспорт. Трябва обаче да се отбележи, че това не е първият случай, когато Есебар се сблъсква със закона - през 2005 година той вече е бил осъждан за разпространението на червея Zotob, успял да зарази и компютърните системи на CNN, ABC, The Financial Times и The New York Times.

Информация: kaldata.com