Няма регистрирани смущаващи трансгранични радиостанции, работещи на точните честоти на българските местни и национални редиопредавателни станции, обслужващи съответния регион. Това каза председателят на КРС д-р Веселин Божков след днешната открита приемна с граждани в Бургас, съобщи „Фокус”.

Най-много оплаквания според него от български граждани по отношение на слушане на чужди радиостанции са през летния период „Смущенията са най-големи именно в топлите летни дни, когато вятърът идва от югоизток или североизток”, каза Божков. Комисията за регулиране на съобщенията е направила проверки и анализ на смущенията на сигнала по цялото Черноморие и южната граница. „Винаги сме много чувствителни за проникване на сигнали от Турция, Гърция, Русия и Украйна. От началото на годината са направени замервания в село Брястовец, Несебър, Обзор, Ахтопол, Бургас, Варна, Балчик, Каварна, Бяла. Поради, това, че последната бележи изключителна гореща, ефирът леко полудя”, информира Божков.

Според него са се случили моментни смущения в 4 български радиопредавателни станции, по отношение на защитните отношение. Председателя на КРС обяснява, че когато сигналът е над 25db, се смята, че има смущение. Такива е имало, например в град Несебър и Варна,където са се появили моментни смущения за сметка на сигнал от турски радио станции. Турският регулатор ще бъде уведомен за проблеми. Според Божков благодарение на подписания меморандум с южната ни съседка, са се намалили излъчванията на турски радио станции, а там където е имало смущение, са се изменили ъглите.

„В Несебър на 24 юни имаме регистрирани 43 радиостанции с ниво над 45db, докато онзи ден станаха 91. Моментно, но имахме 91 станции. Българските са константни”, информира Божков. Той допълва, че на 14 май турските радиостанции са били 8, на 24 юни – 43 и 93 от онзи ден. Това според него е демонстрация на топлото време. По неговите думи в чуждите държави, местните радиа се насърчават с определени дейности. Божков припомня, че това се случва заради т.нар. „тропосферния вълновод”. „Турция е много голяма държава и по територия и по икономическа мощ. Няма какво да спре, само едно море и едан вода, която има това чудно свойство, когато е топла, заедно с въздушните маси и тогава всичко, което се излъчва на турския бряг, стига и до нас”, съобщи той. Друга причина за смущението на сигнала според него е и малкия брой български сигнали и липсата на инвеститорски интерес. Той даде пример с Бяла, където няма искане за разрешително за излъчване. А градове като Обзор, Созопол, Царево, Приморско, Несебър имат само по едно. В Бургас се чуват 41 радиа, от които само 16 са с разрешителни да излъчват. Това, което се чува, според Божков, е благодарение на това, че е дадена техническа възможност от КРС, за да могат операторите да увеличат ефективно излъчваната мощност, за да се чуват повече.

Източник:  24chasa.bg/Агенция Фокус

Снимка:  24chasa.bg