В големите Български градове, а вече и в по-малките всеки един от вас е виждал върху блоковете и стълбовете GSM клетките, които предават сигнала за мобилните телефони и мобилния интернет.

Някой от вас обаче едва ли знаят, че насищането с тези клетки най-вече на тези на Виваком пречи много сериозно на приемане на сателитна телевизия от повечето спътници включително и от този, от който излъчва Виваком .

Клетките за GSM излъчват в близък диапазон на честотната лента правят сериозни проблеми на хората, искащи да гледат сателитна телевизия.

Проблема идва и от самите нас, защото много входове в блоковете най-вече в София от мисълта за лесни пари от наем, отдадоха покривите си на GSM операторите, които вече изградиха прекалено много базови станции и антени.

Въпросното пренасищане със сигнал дори пречи за коректното приемане и на някои радио станции.

Проблемът в тази цялата ситуация е, че КРС като орган не си е свършило работата до край със замерванията, дали и до колко пречат клетките на GSM операторите.

Екип на News-sat.com направи серия от експерименти  в центъра на София, които доказаха, че сигналите от GSM антените са прекалено много и правят невъобразими смущения, но заради пренаселването на столицата проблемите идват и от хилядите различни антени за WI-FI и други услуги, които ползват столичани.

Единственото решени на проблема е извеждането на голяма част от станциите на операторите извън столицата и по-качествено регулиране от страна на КРС  към операторите, а и обикновените хора който експериментират с различни антени за радио предаване, тв предаване и WI-FI.

Очаквайте още репортажи от News-sat.com