Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 36, ал. 2 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от страна на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД (БТК) във връзка с предлагането на таблети на привидна цена в добавка към услугата „Достъп до интернет” и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 811 879 лв. (0,1% от общия оборот на дружеството за 2013 г.). Производството е образувано по искане на членовете на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори (НСМСКО) „ТВ Клуб 2000” - „Мултимедиа БГ” ЕООД и „Кабел-Сат Запад” ООД и на „Вирджиния - Ер Ен” ЕООД.

В хода на проучването КЗК установи, че в периода януари - юли 2014 г. БТК предлага на клиентите, които подписват нов или преподписват срочен договор за абонаментни планове „Traffic Unlimited + - S, М, L, XL”, да закупят определени модели таблети: Asus Fonepad 7, Asus Fonepad ME371MG, Lenovo A3000, Lenovo S5000, Lenovo Yoga 10.1 HD+ , Samsung Galaxy Tab 3 7 Lite и др.  Посочените устройства се предлагат на цени, значително под пазарните при сключване на 12- и на 24-месечен договор за предоставяне на достъп до интернет, както при опция на еднократно плащане, така и при покупка на лизинг. Това според КЗК представлява предлагане на забранена добавка съгласно ЗЗК, което е от естество да увреди конкурентната среда.

VIVACOM заявява несъгласието си с взетото решение и ще го обжалва, обявиха малко по-късно от компанията.

Решението на КЗК лишава българските потребители от достъп до таблети на достъпни цени. Забранява се едно от най-големите предимства на пакетното предлагане на услуги – комбиниране на устройства с абонаментен план на изгодна цена. Това е обичайна и установена от години практика както в България, така и в страните от ЕС. Неясно остава и отражението върху другите мобилни оператори в страната – по логиката на Комисията те също ще трябва да променят своята търговска политика. От взетото от КЗК решение полза няма да имат нито крайните потребители, които ще трябва да плащат повече, нито самият бизнес в лицето на мобилните оператори, се казва в становището на Виваком.

В много държави от Европейския съюз може да се купи таблет или телефон само за едно евро, ако е комбиниран с мобилен план или мобилен интернет. КЗК се изправя срещу начина на функциониране на пазара и европейската практика, които са в полза на потребителите. В рамките на закона VIVACOMе давала възможност на потребителите да комбинират таблет или телефон на достъпна цена с подходящ тарифен план, като спестяват пари. Компанията желае да продължи тази практика, която намира за позитивна и клиентски ориентирана, завършва съобщението.

По информация от Еconomic.bg/