Генералният директор на БНТ Вяра Анкова получи най-високото отличие на Съюза на българските журналисти – почетна значка „Златното перо” за личeн принос в отстояването на националната медия като символ на доверие и професионално майсторство. Това се случи вчера по време на церемонията по раздаване на годишните награди на СБЖ.

Вяра Анкова прие личната награда като признание за всички журналисти в обществената медия. “Хората, които работят в нея отстояват независимост и обективност и печелят доверието на зрителите. Предполагам, че и в бъдеще БНТ никога няма да отстъпи от тези принципи. Благодаря на колегите, които превърнаха журналистиката не в професия, а в кауза” – каза тя.

Българската национална телевизия бе удостоена с почетна грамота и плакет по повод 55-та годишнина от създаването й. Предаването на обществената медия “История.bg” също получи признание за всичките 50 родолюбиви издания досега, в които търси истината и предлага различни мнения.

“История.bg” се роди, за да отрази 6 кръгли годишнини. Продължи, защото се разбра, че на българинa му е страшно интересна собстваната му история и той е готов да я слуша и гледа” – заяви продуцентът на формата Анна Яковлева.

В юбилейната година за бълграската журналистика, когато се навършват 170 години от създаването й, СБЖ удостои със “Златно перо” патриарх Неофит и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Голямата награда за цялостен принос към българската журналистика “Йосиф Хербст” за 2014 г. получи Велислава Дърева.