Преди години показалки се ползваха не само за наказание на непослушните деца в училище. С дълги пръчки тв синоптиците Любка Кумчева и Минчо Празников показваха по единствената тогава държавна телевизия колко градуса ще бъде на следващия ден по света и у нас.

Вчера в "Денят започва" по БНТ1 дори излъчиха архивни кадри от прогнозата за времето през един летен ден от 1981 г. "Не слушайте внимателно, защото това не са актуалните данни", предупреди водещият Росен Цветков.

Днес показалките са вече в историята, а картите се сменят само с едно докосване от страна на водещите. Момичетата и момчетата на времето са сред най-известните лица на всяка телевизия, а когато се появят, даже децата пред екрана замлъкват.

Заради високия, и то постоянен зрителски интерес прогнозата за времето е и сред предпочитаната част от тв програмата от рекламодателите. Заради това и времето често идва или на крилете на някоя авиокомпания или заедно с хапчетата на фармацевтична компания. Още повече че хората, които гледат прогнозата, са съсредоточени, а и продуктите не са в рекламен блок. Пък човек даже и в лошото време е настроен оптимистично, обяснява Катерина Буюклиева, шефка на медиа агенция Initiative Media Club.

А нашият град?

И макар прогнозата за времето да трае само минута-две, тези минутки са сред най-гледаните през целия ден. Според данните на агенция ГАРБ за цялата минала година рекордът е бил през февруари за Би Ти Ви. Тогава 10-те минутки, в които е била включена и прогнозата за времето след централната емисия новини, са стигали до над 1,3 млн. зрители. Най-малко зрители има през лятото.

За периода ноември 2013 г. - средата на януари 2014 г. прогнозата за времето в централните новини на Би Ти Ви е била гледана средно от над 1,2 млн. българи, което е малко повече от зрителите на самите новини, обясниха от Би Ти Ви. Оттам допълниха, че повишеният интерес към прогнозата е световна тенденция в зрителското поведение. "Това се потвърждава и от факта, че едни от най-гледаните видеа в синоптичния сайт на "Би Ти Ви медиа груп" dalivali.bg са именно прогнозите, излъчени в новините", обясниха оттам.

"В някои случаи прогнозата за времето се гледа повече, отколкото спортните новини преди нея", отчитат и от ТВ 7 и Нюз 7.
Зрителите се вълнуват още повече, ако има и информация за трафика или видео от различни места из страната, особено ако става дума за силен сняг или друго бедствие, обясняват медийни експерти. В Би Ти Ви например често пускат за фон на прогнозата снимки, пратени от техни зрители. А САЩ вече 30 години си имат и нишови канали по темата.

В БНТ често звънят кметове и граждани, които искат да включим и тяхното селище на картата ни, обясни шефката на екипа от тв метеоролозите "Сан Стефано" №29 Лили Петрова. За последно прибавили Сливен. "Това е климатично интересен град заради ветровете, които се вихрят там", обясни Петрова. Ако обаче покажат всички "желани" селища, няма да се вижда нищо на картата.


До Би Ти Ви зрители също пишат с подобни желания. Данни за градусите и облаците в повече селища могат да се видят на сайта dalivali.bg, уточниха от медията. От известно време към екипа от метеоролози на Би Ти Ви има и нов член - Милена Миланова. Тя се появи, защото титулярката Станислава Цалова скоро ще излезе в майчинство. Милена е избрана след конкурс и е магистър по специалността "Метеорология". В момента пише докторантура по същата специалност.

Истински ветеран работи за прогнозата за времето на ТВ 7 и Нюз 7 - Минчо Празников помага на петте "слънчеви момичета", които съобщават дали ще вали на другия ден. Преди време от медийната група правила и специален конкурс под мотото "Слънчево момиче".

Челен опит

Фактът, че са популярни и всички познават лицата им, често карат медиите да експериментират със своите лица на времето. Една от синоптичките на ТВ 7 - Божана Филипова, за кратко се пробва и като водеща. Красавицата водеше рубриката "Сладки приказки" заедно с бившата адреналинка Жана. Нейният колега Иво Андреев, който натрупа първоначална популярност именно от екрана на Би Ти Ви като лице на времето, също за кратко беше водещ на играта "Всичко по 10". Но след като тя беше свалена от екрана на Нова тв, Андреев пак представя градусите на слънце и на сянка.
По-голям късмет има Никол Станкулова от Нова тв. Освен че често се появява като лице на различни рубрики по телевизията, през миналата пролет тя беше и сред водещите на "Денсинг старс". Хубавата Никол има и фенстраница във фейсбук с над 78 000 почитатели.

 

http://www.trud.bg