В Лондон продължават да честват творчеството на артиста с български произход Христо Явашев - Кристо. Преди дни официално бе открита новата му арт инсталация – „Мастаба“, разположена в езерото на „Хайд парк“. Тя е част от изложбата на Кристо и покойната му партньорка Жан-Клод в британската столица, която включва скулптури, рисунки и снимки от последните 50 години.

Тази вечер в университета „Голдсмитс“ ще се състои втората прожекция на филма на БНТ „Мост към Кристо“ пред лондонска публика. Киноразказът ще върне спомените към мащабния проект на твореца при езерето Изео – „Плаващите кейове“. Авторът на филма Евгения Атанасова-Тенева ще вземе участие и в съпътстващата дискусия, модерирана от преподавателя във факултета по визуални изкуства - проф. Уд Робердау. Във фокуса на разговора, в който ще участват още организаторът на събитието Ива Александрова и изкуствоведката Нада Нешева, ще бъдат разностранните аспекти в творческата работа на Кристо и Жан-Клод.

В последното десетилетие журналистическият интерес на Евгения следва Кристо и неговите артистични изяви по целия свят, документирайки още проектите „Портите“ в Сентръл Парк и „Големият въздушен пакет“ в Оберхаузен. През 2016 година тя е част от международния екип на „Плаващите кейове“, където работи и води ценни разговори с твореца. Именно край италианското езеро Изео се ражда идеята да разкаже в отделна книга за този проект, макар че продължава да събира ценни свидетелства и за бъдещата автобиография на Кристо, която подготвя. В новата книга, издадена „Книгомания“, тя разкрива любопитни факти за връзката на придобилия световна известност проект „Плаващи кейове“ с България, която не се дължи само на българския произход на артиста. Това проличава още от заглавието - „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“.

„Искам да дам на читателите повече разбиране за Кристо. Години наред се удивлявам, когато и интелигенти хора ме питат например - „Защо не говори български?“. Тази книга разказва за конкретен проект, но от нея ще си отговорите и на този въпрос и на много други, както творчески, така и човешки. Сигурна съм, че заглавието няма да е интересно само за хора, които обичат изкуството. В книгата разказът за изкуство не е на първо място, защото произведенията на Кристо съдържат в себе си много повече от обичайните представи за арт творба. Това би могло да бъде и история за реализирането на едно смело бизнес начинание и новаторска инженерна работа“ – споделя Евгения Атанасова-Тенева