Анди Бейтс, известен също като ‘Майсторът на пая’, е известен със своята апетитна улична храна. Неговите съвременни вариации на класически блюда сапочерпени от международните му пътувания и страстта му да преоткрива и да приготвя страхотна храна.

Интервю с Анди Бейтс:

Как се породи страстта Ви към храната и готвенето?

Страстта ми към храната се породи у дома, докато наблюдавах как майка ми готви в кухнята.

Работили сте десет години в телевизионна продукция, преди даосноветесвоите сергии ‘Опитате пайовете ми’ в Лондон. Как пробихте в телевизията?

Един приятел ме запозна с човек, който работеше в телевизията. Те търсеха ново, местно лица на Food Network,която беше стартирала неотдавна в Англия. Помолиха ме да се опитам да изпълня някои рецепти за няколко кратки клипаи решиха, че се справям страхотно! Не очаквах, че ще харесат видяното и че в крайна сметка ще излъчат сериал с моето участие. Чувствам се много щастлив от работата си с Food Network през последните няколко години.

Предишните Ви два сериала бяха голям хит по Food Network, какво Ви вдъхнови да изберете Бразилия за новия си сериал?

Причините са няколко. Всеки познава Бразилия, но малцина познават нейната кухня. Имайки предвид различните култури, колко култури си дават среща тук, ние знаехме, че ще открием фантастични истории и аромати. Другата причина е, че тази година ще се проведе Световното футболно първенствои аз исках да накарам хората да запалят барбекютата и да приготвят блюдатапо време на първенството.

Посетили сте Сао Паоло, Манаус, Салвадор, Бело Оризонте и Рио -кое е любимото Ви място и защо?

Прайя де Форте в Салвадор. Прекрасен пейзаж с ресторант на брега, където вместо маси се използват дъски за сърф и се сервират прясно уловени, изпечени на гриломари и студена бира. Това е върхът.

Имате ли намерение да посетите нови страни в търсене на традиционни улични храни? Къде бихте искали да отидете и какво бихте искали да изследвате?

Много ме питат за това... Искам да продължа пътуването си и да покоря светав кулинарни приключения, като срещам по пътя си хора, които ме вдъхновяват.

Какво научихте за бразилската кухня?

Много! Тя е съвършено различна в различните районис много различни влияния от Европа и Африка до Далечния изток.

Имате ли нови любими блюда, вдъхновени от новия Ви сериал?

Pao de queijo / Пао де куейо (печени топки сирене) –те са леки ипухкави, започнеш ли да ги ядеш, няма спиране! По традиция се поднасят с кафе, но аз мога да ги ям по цял ден.

Имахте ли възможност да се срещнете и да готвите заедно с някои известниинтересни хора, които да Ви вдъхновят?

Толкова са много, че не мога да ги изброя... Шеф Анна от Амазония, тя е напуснала града, за да живее в Амазония на плаваща къщапо реката. Нейната храна е ухаела толкова вкусно, че рибарите са се спирали, минавайки покрай къщата й, и тя става толкова известна, че решава да печели от това, като отвори плаващ ресторант. Ние ядохме супа от пираня и рибешки ребърца на грил.

Бихте ли споделили с нас някои забележителни преживявания отвремето, прекарано в Бразилия?

Цялото пътуване беше забележително, но една случка, която наистина се откроява в паметта ми, евръщането с лодка в хотела по река Амазонка след дълъг и горещ снимачен ден с моя екип. Тръгнахме обратно на залез слънце, под повея на хладен бриз, на фона на единот най-красивите пейзажи в света.

Бразилия е домакин на Световното футболно първенство през 2014 година – почитател ли сте на футбола?

Да! Аз, разбира се, подкрепям Англия, но ние никога не се справяме достатъчно добреи не можем да бъдем наречени световни първенци. Силно ме вълнува вероятността да видя на полуфинал двубой Бразилия - Испания или Аржентина - Италия.

Какви са плановете Ви за бъдещето?

Повече в същата посока, надявам се да стана по-добър майстор-готвач (човек никога не представа да се учи), да пътувам повече, да чета повече книги и да гледам повече телевизия.

Ако трябва да изберете любимото си ястие, какво би било то?

За първо ястие – китайска сепия, нарязана и препържена със сол и пипер, за второ – лангустини с майонеза, а за основно - стекбеарнез (стек по беарнски)с пържени картофи. За десерт – пудинг с хляб и масло!

Кои са Вашите три основни съставки за приготвяне на вкусно, бързо ястие?

Тост със сирене на грил – хляб, сирене, подправка – стара, изпитана рецепта, представляваща отлична закуска.