Не, не става дума за качествата на водещия Димитър Цонев. И в бТВ, и в БНТ, където той се премести неотдавна, Цонев води в характерния си маниер, без промяна.

Може мнозина да не го харесват, но Цонев е от малкото водещи, които водят спокойно и уравновесено и умеят да зададат дори най-неудобния въпрос, без с това да възниква неприятно напрежение. На зрителя, свикнал с недодялани водещи като Сашо Диков, такива като Цонев може да са му скучни. Но Цонев спори с гостите си, а не прави шоу с пререкания и квалификации към тях.

Както и да е. Това е друга тема

Става дума, че един и същ водещ изглежда по съвсем различен начин в бТВ и в БНТ. В Предаването „Лице в лице” по бТВ изглеждаше много по-представително и с атмосфера, в сравнение с новото предаване на Цонев „Още от деня” в БНТ, където се премести.

Темите пак са от деня, гостите не са някакви различни. Само че предаването в БНТ изглежда далеч по-любителски, като в някаква полупрофесионална кабеларка. Каква конкретно е причината? Тя е в операторите. Не е дори в техниката. БНТ е потрошила милиони за техника и всяка години троши.

Въпросът е кой как работи с тази техника. Сега не е като при соца, в БНТ да се молят за внос по Второ направление – западна техника. Дори навремето при комунизма камери, видеомагнетофони и др. в БНТ бяха професионална западна техника.
 
Сега сами си избират какво да купят и как да работят с него. И са потрошили много повече пари от някои частни телевизии, въпреки че се оплакват за орязани бюджети. И в БНТ работят в пъти повече хора от бТВ, например.

Кой ти гледа образованието...

И онези, които не са толкава наблюдателни, могат да сравнят осветлението и близкия план, в кадрите от двете предавания – на бТВ и на БНТ. Но който не може да си обясни защо в БНТ изглежда по-зле, нека се загледа в осветлението – вижда се отчетливо едно контрово осветление върху косата и раменете на водещия в студиото на бТВ.

По традиция в БНТ операторите са без висше образование, с малки изключения. Въпреки че ВИТИЗ, после НАТФИЗ, всяка година произвежда дипломирани кино- и телевизионни оператори. Разбира се, не всички са еднакво добри, но какво пречи на телевизиите да избират най-добрите с изпит? При тая безработица имат пълна възможност.

Мнозина си мислят, че с един кратък курс се става оператор. Така мислят и в БНТ. Да, става се на ниво, че да изглежда така предаването, както се вижда на снимките. По традиция от комунизма и славните времена на връзкарството и директора Иван Славков пътят към камерата беше такъв – шофьор се преквалифицира на осветител, после с едни вътрешни курсове става оператор. Или тонтехник. Тонтехници пък после се преквалифицираха с вътрешни курсове на оператори с видеокамери – понеже било подобно.

И сега БНТ е като частно предприятие, сякаш взето под аренда от една група, приятелски кръг, който го дои, като може и си разпределя хонорари, назначения и предавания, снима си сериали и т. н. Айде и това е друга тема. За кадри с един и същ водещ в две различни телевизии ставаше дума… (Със съкращения)

Източник: e-vestnik.bg