Четирима журналисти на NOVA получиха високо признание за правилно използване на българския език. Отличието заслужиха водещите Даниела Тренчева, Мирослава Иванова и Христо Калоферов и репортерът Наталия Герджикова. Наградата за висока езикова култура в ефир се присъжда от Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

Даниела Тренчева: „Езикът може да обръща светове. Може да наранява. От него може много, много да боли. Езикът може да създава радост, да прави хората щастливи, затова трябва да мислим по какъв начин го използваме. Чест е да получим тази награда, защото е критерий как да работим с думите и как да продължаваме да пазим езика си такъв, какъвто е."

Мирослава Иванова: „Професията ни изисква отговорно отношение към езика, особено във време, в което общуването в социалните мрежи отнема красотата му. И още повече във време, в което се безчинства не само върху правилата на езика, но и върху смисъла му. Смисленото говорене все по-често се подменя от безсмислената врява. Опитвам да „споря“ с това. Дано успявам.“

Наталия Герджикова: „Това е моята първа журналистическа награда. В родния ефир всеки ден виждаме хора с власт, които не говорят правилно и има опасност това да се превърне в норма един ден. А не трябва.“

Христо Калоферов: „Гордея се, че много хора са ни оценили и аз им благодаря, защото това са хора, които искат да чуват силно и високо българската реч."

Наградата е инициирана от преподавателите по съвременен български език доц. Владислав Миланов и доц. Надежда Сталянова. Всяка година техните студенти изследват езиковата култура на журналистите в България. За първи път тази година е включено допитване и сред студенти от други специалности.