С мъжки рожби изпратиха старата година и посрещнаха новата година в Акушеро-гинекологичното отделение към Областната болница в Пазарджик. И двете новородени са доносени и в много добро състояние, съобщиха от лечебното заведение.

Петнадесетгодишно момиче е майката на първото за годината дете. Тя е от Пещера. Сдобила се е със син тази сутрин в 3,40 часа. Момченцето, което се казва Рашко, е високо 48 см и тежи 2,700 кг.

На 30 декември в 5,40 часа пък е дошло на този свят последното бебе за 2018-та. Името му е Божидар, висок е 51 см и тежи 3,850 кг. Родителите му са от село Синитово, пише "Дарик".

По данни от Регистъра на ражданията, воден от Министерството на здравеопазването, в Пазарджишка област от 1 януари 2018-а до днес са родени 1 758 деца. Регионът е на осмо място по раждаемост след София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора и Плевен.

Остава обаче проблемът "деца раждат деца" - все още не са рядкост непълнолетните и малолетните майки. Освен социален, той е и медицински. Твърде ранните раждания често оставят тежки отпечатъци върху здравословното състояние на тези момичета-жени.