Инвестициите в образователна инфраструктура откакто Йорданка Фандъкова е кмет на София са 350 млн. лв. Това каза Фандъкова на първата си среща с медиите в началото на годината, съобщава Канал 3.

Изградени са нови сгради на над 90 детски градини. През 2019 г. е предвидено да се изградят и да се направят цялостни реконструкции на 15 детски градини. В края на миналата година е обявен конкурсът за изграждане на нова детска градина в Горна баня.

Построени са три нови училища и в момента се правят разширения на четири училища - на Първа английска езикова гимназия, 43 ОУ "Христо Смирненски", 64 ОУ "Цар Симеон Велики", 175 ОУ "Васил Левски". Заради преминаването на едносменен учебен режим ще се налага да се строят нови учебни сгради - в "Манастирски ливади", в "Драгалевци", в "Лозенец", в Студентски град.

Арх. Здравко Здравков посочи, че се работи по интернет платформа, която да позволява получаване в реално време информация от гражданите за състоянието на детските площадки. Предстои системата да бъде пусната в действие през тази година.

Кметът Йорданка Фандъкова коментира и положението с ползването на скейтбордове пред НДК. Тя отбеляза, че действащата Наредба за обществения ред не забранява карането на скейтбордове, както и каскадите. Текстът ограничава единствено каскадите с всякакви средства за предвижване тип борд, ролери, ролкови кънки и велосипеди върху определени елементи от инфраструктурата, чиято функция е да осигуряват безопасност - парапети, огради, пейки, бордове на фонтани, оборудване и съоръжения на детски площадки, поставени в градините, парковете, детските и спортните площадки и на други места за обществено ползване. По думите ѝ да се карат бордове по велоалеите не е забранено, а дори е насърчително.

Кметът посочи, че се обмисля да се направи специална спортна площадка в центъра на града, където този вид дейност да се извършва свободно. Обмислят се няколко варианта за такива площадки, като едно от местата е в Княжеската градина, на гърба на Паметника на Съветската армия. Главният архитект трябва да проучи дали е възможно това, защото паркът е паметник на културата.