Цели 83,7 процента от анкетираните биха се изселили от Република Македония, ако имаха шанс да го сторят, сочат резултатите от проведена анкета на тема "Ако можехте, щяхте ли да напусниете Република Македония", реализирана от портала Факултети.мк., предаде МИА, цитирана от Монитор.

В анкетата анонимно са участвали 1 474 читатели.

На въпроса са отговорили 1491 души, а 1234 души от тях /83,7 процента/ са отговорили с "да". 123 /8,3 процента/ се двоумят, а 117 анкетирани

/ 7,9 процента/ биха останали в Република Македония.

Анкетираните биха се преселили в Германия, Австрия, Канада, Франция, Холандия, Дания, Австрия, скандинавските страни, Швейцария, Словения, Нова Зеландия, Швеция, САЩ, Англия. Има и отговори като "където и да било, само не в Македония, "по-далеч от тук", "в страна, в която има закони и има нормална здравна система и образование".

На въпроса "Защо биха заминали" са отговорили 1 054 души като най-честият кратък отговор е "за по-добър живот".

На фона на това проучване премиерът на Македония Зоран Заев твърди, че с изявлението си от четвъртък, че не вижда нищо спорно в предложението на албанския премиер Еди Рама за отваряне на границите (на Албания) с Македония, Черна гора и Гърция, е имал предвид отварянето на "всички граници", предаде Танюг.

На въпрос на Танюг към Заев "ако подкрепя предложението на Рама, защо не е споменал и границите със Сърбия и България, Заев отговори, че "всичко, което е имал да каже на тази тема, го е казал на вчерашната пресконференция".

На настояването на Танюг да обясни становището си по въпроса, Заев каза, че "следвайки примера на Европейския съюз като страни кандидатки за членство трябва да създаваме условия за институнационална свързаност и взаимно доверие".

Движейки се в посока към евроинтеграционни процеси, очакваме да не съществуват граници между страните в региона, каза Заев.

Македонският премиер смята, че страните от региона много бързо ще достигнат стандартите "като всички модерни западноевропейски държави" с граници, отворени за всички граждани.

Албанският премиер Еди Рама заяви в своето новогодишно послание, че отварянето на границата с Косово е само началото и се планира същата процедура по отношение на Черна гора, Македония и Гърция.