Регионалният министър Петя Аврамова заяви на извънредна пресконференция, че следващата седмица Пътната агенция ще започне проверка на фирмата-изпълнител на системата за електронните винетки. Аврамова уточни, че устройства на граничните пунктове е трябвало да бъдат монтирани до 31 декември 2018 г., съобщава БНР.

"Следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим и съответните изпълнения на раздел от договора санкции и неустойки, ще си потърсим правата и ще изпълним тези клаузи от договора, след направения анализ. Има опити, има атаки, които се констатират от IT специалистите в ТОЛ-а. Регистрираме ги, но няма пробив в системата. Системата е сигурна, защитена е, така че гражданите могат да бъдат спокойни“, каза Аврамова.

Заради затруднената ситуация, в която са били поставени много от шофьорите, от Пътната агенция увериха, че при неточност и закупуване на повече от една електронна винетка, средствата на гражданите ще бъдат възстановявани.

"Във връзка с констатираните проблеми искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за една винетка два пъти. Дори имаме констатиран случай на 4 пъти заплащане за винетка, средствата ще бъдат възстановени. Затова трябва да подадат заявление в Областно пътно управление или в Централното управление на Агенция пътна инфраструктура. Заявлението е свободен текст и към него трябва да има информация за закупената винетка. Средствата ще бъдат възстановени", посочи още тя.

От пътната агенция съобщиха, че до момента продадените винетки са 73 000 на стойност над 5 милн. лева. Съгласно информацията от миналата година събраните средства са от същия порядък.