БСП и ДПС ще направят всичко възможно да дестабилизират управлението на държавата заради собствения си користен интерес, смята заместник-председателят на ВМРО

Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Арестите в „Столипиново”. Проблемът с гетата

Ангел Джамбазки заяви, че случаят е чисто криминален, но местните жители са се опитали да го политизират, като са започнали да скандират срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, който няма нищо общо с техните незаконни активности. С поведението си тези хора само и единствено потвърдиха наша теза, а тя е ясна – гетата са вредни и трябва да бъдат разрушени! Каквото и да скандират тези хора, гетото там трябва да бъде разрушено, а продавачите на наркотици осъдени и да ходят в затвора, там им е мястото, категоричен бе евродепутатът.

Вдигаме гетата, но как, къде ги пращаме и кой ще им осигури жилища, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че никой не трябва да им осигурява жилища, това си е тяхно задължение. Водещата отбеляза, че така се е случило, че тези хора са бедни, безработни и не си плащат комуналните сметки.

Ангел Джамбазки отговори:

Тези хора оправдават своя мързел и криминално поведение с това, че са цигани, това за мен е неприемливо! Това, че някой се е родил циганин, мароканец или марсианец не означава, че ние трябва да се грижим за него, да го дундуркаме цял живот! Не ме интересува дали е циганин, ще работи! Има работа, но циганите, не всички, но в голямата си част обитателите на гетата не искат да работят! Те искат да получават наготово изработеното от нас, не е справедливо, не е редно.

Имаше един период в България, в който това население беше приобщено и работеше и в трудови войски усвояваше занаят, и задължително ходеше на училище, техните деца бяха издирвани от учителите и завеждани, ако трябва насила в училище. Защо този модел ние го унищожихме и сега търсим нови начини да ги приобщаваме, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че случилото се през последните три десетилетия е свидетелство за разпада на обществото ни. Но това, за което ние настояваме, е връщане на този модел на вписване. Няма работа – ще ти намерим! Не искаш да работиш – чудесно, няма да получаваш помощи! Факт е, че в голямата си част обитателите на гетата, тези криминални типове, за които говорим, конкретно тези от оня ден, каква работа да им намерим на тях? Ислямисти, наркодилъри – каква работа да им намерим на тях? Да отглеждат марихуана? Може, ако е законна, но те предпочитат да не е, категоричен бе евродепутатът.

Относно конкретния случай в „Столипиново” Ангел Джамбазки каза, че от ВМРО категорично заявяват подкрепата си за действията на МВР, а виновните лица за разпространение на наркотици трябва да понесат своята отговорност и да лежат в затвора, където отново да придобият трудови навици. Според него, в затвора трябва да се върне принудителният труд като средство за превъзпитаване и връщане на трудови навици.

Болно ли е българското общество, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че лесният отговор е „да” и той донякъде ще бъде верен. Джамбазки продължи, че нашето общество е болно толкова, колкото са болни и западноевропейските общества. Ние станахме част от Запада, но продължаваме да страдаме от недъзите на това да се глезим и лигавим с една част от нашето общество, която не се вписва в общоприетите правила за труд, за печалба, за поемане на стопански риск. Тези хора трябва да разберат, че трябва да се учат и да работят. Ако не работят и не се учат, няма да ядат, това е техен проблем, а не мой, каза евродепутатът.

Твърденията на Елена Йончева, че Боил Банов е ощетил държавата с 700 000 лева

В България започна ожесточена битка между партиите и коалициите, започнаха да се замерят със скандали, от всеки храст изникват или компромати, или позабравени нелицеприятни факти и събития. Знаете, че от вчера имаме нов скандал у нас, това е случаят с МК и едни 700 000 лева, с които по твърдение на депутата от БСП Елена Йончева министър Банов се е опитал да ощети България. Вероятно не сте запознат добре с конкретния случай, но защо такава ожесточена битка и то не толкова близо до изборите, а от самото начало на годината започна, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че в момента БСП и ДПС са изнервени партии, защото не са в изпълнителната власт, а това дразни техните функционери, които са свикнали да паразаритират върху обществените пари. Затова и се опитват да злоупотребяват с всяка тема, която им попадне. Конкретно случаят с министър Банов също показва една изнервеност и прибързано показване на едни записи, които не е ясно какво точно показват. Очевидно е следното, БСП и ДПС ще направят всичко възможно да дестабилизират управлението на държавата заради личния си собствен користен интерес! Тези хора не се интересуват от добруването на българските граждани и на българската държава, те се опитват да се върнат във властта! Както виждате ефектът от „бомбастичните” разкрития на бившата разследваща журналистка, а сега народен представител, Елена Йончева са доста съмнителни, сподели заместник-председателят на ВМРО. Той обясни, че лицето, което е правило въпросните записи, е свързано с опити за източване на европейски средства и с опити за изнудване. Има твърдения на поне двама висши държавни служители, че това лице се опитва да изнудва и да заплашва.

Усещането за корупция в България

Според изследване на „Трансперънси” и на една наша социологическа агенция усещането за корупция е над 70% и над 70% смятат, че политическата система и политическата класа обслужват богатите, а не бедните. Как ще обясните този факт, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че след като българските граждани привиждат в държавното управление корупция, значи има защо. Тези управляващи са избрани с гласовете на мнозинството от българското население и аз се чудя как е възможно да има управление, избрано от повече от половината български граждани, и същевременно 70% от българските граждани да имат усещане за корупция, заяви той. Евродепутатът изрази мнение, че ГЕРБ управляват вече 10 години и ако 10 години избираш една и съща политическа сила и след това казваш, че тази политическа сила е корумпирана, това означава, че гласуваш за една корумпирана политическа сила. Или това е вярно, или е вярно твърдението, че в една част от българското общество продължава да живее Андрешко, който избира на избори според интереса си и после казва „всички са маскари”.

Не може с Вас, като с виден представител на политиката в България, да не са споделяли хората, че наблюдават процеси на корупция в България, самият Вие не може да не сте се сблъсквали с тях, отбеляза водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че наистина са му споделяли и той винаги е изпращал сигналите където трябва. Той заяви, че проблемът с корупцията наистина съществува, но той има две страни – този, който дава, и този, който взима. Проблемът в българското общество е, че гражданите са склонни да преживеят малката корупция, за да си решат някакъв въпрос, но се възмущават от голямата корупция. Но по същество това е едно и също, независимо дали даваш подкуп на катаджията или на някой висш чиновник, това е едно и също.

Евроизборите

Минимална разлика от 1%-2% между ГЕРБ и БСП прогнозират социолозите за предстоящите евроизбори, допускат, че евентуално ще имат и еднакъв брой евродепутати. Това означава ли, че подобна ситуация можем да очакваме и на едни предсрочни парламентарни избори и това сближаване за какво свидетелства, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че ако ГЕРБ и ОП имат повече представители от БСП и ДПС, това е вот на доверие. Ако е обратното, това е вот на недоверие. Точно в средата на управлението европейските избори ще бъдат вот на доверие, ако няма доверие, това ще означа нужда от предсрочни избори.

Минаха два високи форума на ГЕРБ и на БСП, какво запомнихте от тях и какво можете да коментирате като важно послание към обществото, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че сигналите и от двата форума показват, че в обществото има напрежение и това е ясен сигнал към управляващите, че трябва да бъдат отчетени тези гласове и да бъде променен начинът, по който се управлява държавата. Трябва да бъдат решени проблемите с бедността, с неравенството, с гетата и т.н.

А Вие, като коалиционни партньори, какво правите в това време, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че ОП следват своята програма, а основните теми в нея са запазване на националната сигурност, премахване на гетата, спиране на социалните помощи за хора, които нямат основание да ги получават, прекратяване на практиката за източване на социалната система през фалшиви инвалидни пенсии. Най-сетне прокуратурата се е задействала в тази посока, което е добра новина.

Издигането на кандидатурата му за евродепутат от група интелектуалци

Вашата предизборна кампания очевидно вече започна, група интелектуалци издигнаха кандидатурата Ви, как възприемате това доверие, което Ви дават тези интелектуалци, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че го приема като задължение. Това е решение на хора, които са извън ВМРО, хора, над които ние нямаме никакво влияние или лостове за въздействие и тяхно решение беше да направим този разговор и да дадат тази подкрепа. Имайки предвид жизнения път на тези хора, тяхната биография, усилията им в живота, това е по-скоро задължение, а не е лицемерна заявка за едно или друго. Това, че тези хора казват – имаме доверие във Вас, искаме да продължите да вършите Вашата работа, е задължение за мен да положа още повече усилия, завърши Ангел Джамбазки разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 31 януари 2019 година.