Руснак, който най-вероятно е женен за българка, е поел отговорност за атаката срещу базата данни на НАП. Новината разпространи Нова тв, като се позовава на писмо по електронната поща, получено от името на анонимен хакер.

Според него изтичането на данни се случва от 11 години насам. Хакване е имало и през 2012 година, но тогава никой не е разбрал, че е извършено инфилтриране на 30 Gb информация. Онлайн специалистът не разкрива напълно самоличността си, а само това, че родителите на съпругата му живеят в България.

"Здравейте и благодаря, че направихте случващото се публично достояние…С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви".

Така започва имейлът, изпратен от човека, който твърди, че е автор на хакерската атака срещу НАП. При нея изтекоха лични данни на 5 млн. души.

"Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът.

Според мнимият хакер правораздавателните органи на държавата нямало да открият нищо. "Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки да може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо.

То е изпратено от имейл адрес, различен от този, от който бяха получени хакнатите данни.

Междувременно министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че е разпоредил на ГДБОП да се свържат с медиите, които са получили писмото от мнимия хакер. "В момента тече проверка и като приключи ще разберете всичко" каза Младен Маринов пред журналисти. 

*КАДЪР: bTV