За 9-та поредна година ще се оценяват архитектурни проекти в българското пространство. Пред БНР арх. Анета Василева каза, че от 2010 г. до сега Платформата за архитектурна публицистика и критика се опитва да обобщи българската архитектурна година в награди за най-доброто и най-лошото:
„2018-та е година, която повтаря неща, заложени в предишните години и в този смисъл не изненадва особено. Имахме много малки добри сгради и малко големи публични, обществени проекти и реализации. Ако в тези награди имаше дума на годината, то за 2018-та тя щеше да е ремонт. Това действително се олицетворява от ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, който предизвика много обществено недоволство. Той по някакъв начин иззе дебата за качествена градска среда и ремонти от експертните общности и го направи обществено достъпен“, коментира арх. Василева в предаването „Хоризонт до обед“.

Според нея ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ е лош пример заради негативните емоции, които натрупа за всякакви видове промени в средата. Той е емблематичен пример за една тенденция, която е отчетлива за тази година и подозирам, че ще се повтаря и в последствие, добави архитектът.

Сградите и публичните пространства около нас започнаха да стават все по-еднакви, смята арх. Анета Василева. По думите й една от отчетливите тенденции през изминалата година е унищожаването на архитектурния детайл в българския град. Тя посочи и положителното:

"Видяхме чудесни еднофамилни къщи в Самоков, Бояна, в Стара планина. Видяхме много добри реконструкции. Видяхме европеидни офис сгради, които се завършиха. Видяхме добър нов фолклорен център, който бяга от излишния битовизъм и показва съвременна интерпретация на възрожденското наследство в с. Чавдар. Ако лошите неща бяха споделени, другите неща бяха много и най-разнообразни. Имаме много важна промяна в закона, която ограничи най-накрая високото строителство и въведе правила. Направиха се много добри училищни ремонти".

Хората, които искат да участват в определянето на победителите, могат до края на януари да гласуват по електронен път за най-доброто и най-лошото в българската архитектурна година. Победителят ще бъде определен до средата на февруари.