Скандален случай от Велинград. Полагане на асфалт по време на обилен снеговалеж. За този абсурд сигнализираха жители на града. Те изпратиха и клип, който са заснели с възмущение, че улиците им се асфалтират с пари от Европа и питат дали ремонтът ще е качествен и дали отново данъкоплатците ще трябва да връщат пари на Европа заради грешките на други. Екип на NOVA провери на място каква е ситуацията.

Свидетели на абсурдната ситуация стават десетки жители на велинградския квартал “Каменница“, чиято улица пред домовете им в момента се ремонтира. Трасето свързва входа на града с квартала и през него минава огромен поток от автомобили. Според жителите строителната фирма полага асфалта, без да спазва технологичните изисквания.

Строителната фирма, която извършва ремонта на улиците във Велинград, наскоро стана популярна със скандалното асфалтиране на участък от магистрала “Тракия“, за който депутати от БСП казаха, че настилката там е направена като юфка. Собственикът на компанията твърди, че ремонт на пътя по време на снеговалеж не е прецедент и не вижда проблем в това.

Ремонтът на три улици във Велинград се прави с пари от Европа – 2,6 милиона лева. Общината, която е възложител на поръчката, няма да санкционира фирмата, защото не смята, че има нарушения.

От фирмата, извършваща надзора, заявиха, че няма проблем с основата, но въпреки това ще направят допълнителна проверка, за да установят дали положеният вече асфалт отговаря на техническите изисквания. Най-големият страх на хората е след месеци на асфалта да не цъфнат дупки.