Очаква се посещението да се състои в рамките на световната среща на FBN NextGeneration през май 2020 г.

През май 2020 г. в България ще се проведе световната среща на FBN NextGeneration, на която ще присъстват около 300 делегати от всички страни по света. Организацията има амбициозната цел и вече е отправила официална покана към 44-тия американски президент Барак Обама (2009-2017) за присъствие на тази среща. Това съобщи адв. Виктор Гугушев, президент на FBN NextGen - младежката организация на Сдружението на фамилния бизнес, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Обама беше ключова фигура не само в качеството си на президент, но и със своите стратегия и виждания... Хубаво е визията му за бъдещето да се предаде по някакъв начин“, отбеляза Гугушев.

По информация на Bloomberg TV Bulgaria това ще е първото посещение на Барак Обама у нас, ако той приеме поканата.

Гугушев беше част от бизнес делегацията, посетила Китай заедно с президента Румен Радев по-рано този месец. Той коментира търговските отношения между България и азиатската страна, като посочи, че потенциалът за развитието им е много сериозен, но все още не е застъпен докрай.

„Нямаме много реални проекти у нас. Голяма част от проектите ни са на идейна фаза, с пожелателен характер“, допълни гостът.

Държавната ни политика би следвало да бъде по-сериозно насочена към диалог с Пекин, както и с привличане на инвестиции от китайската държава, отбеляза още Гугушев.

Откриване на банков клон на китайска банка у нас е в основата на привличането на китайски инвестиции, добави той, като посочи, че интерес в това отношение предявява не само China Construction Bank, но и Bank of China, а преговорите с нея дори са в по-напреднала фаза.