В област Смолян е обявено бедствено положение заради зимната обстановка. Заповедта е издадена от областния управител Недялко Славов. Кризисният щаб е активизирал аварийния план за действие при обилен снеговалеж, съобщава bTV.

Най-критично е състоянието в Пампорово. Пътят за зимния курорт е изцяло затворен. Няма достъп за Превала, единственият път, през който може да се минава е през Рожен, но там има обилен снеговалеж. 

В Родопите обстановката е изключително тежка – има множество закъсали автомобили, свлачища и паднали дървета.

Заради обилния снеговалеж, коритата на реките Арда и Върбица се запълниха, водата се изпуска контролирано.

Подобна е обстановката и в Благоевград – снегът блокира пътища, а от Областната спасителната служба предупредиха за сериозна опасност от лавини в Пирин.

Пътят за Банско е почистен, но движението е затруднено. Въпреки запраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, се е наложило те да бъдат пускани, защото паркингите за превозни средства над 12 т. са запълнени.

На Околовръстния път в Монтана са блокирани около 200 тира. „Снощи „Витиня” е бил затворен, шофьорите чакат с часове. Няма информация кога пътят ще бъде разчистен”, коментира шофьорът на тежкотоварен автомобил Пламен Стаменов.

Изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов поясни, че е пуснато движението през „Витиня” и се очаква тежкотоварните автомобили да потеглят всеки момент.

„Пътищата от Републиканската пътна мрежа, с изключение на Смолян, са проходими при зимни условия. Кризисният щаб заседава, взимат се всички мерки, допълнително сме вкарали през нощта техника и се очаква до няколко часа да се нормализира положението и в област Смолян”, поясни Атанасов.