Главният прокурор беше помолен лично да се заеме със случая

Три месеца след трагедията край Своге, при която загинаха 20 души, на пътя все още липсва обезопасителна мантинела. Главният прокурор Сотир Цацаров беше помолен в писмо от Института за пътна безопасност лично да се заеме с казуса. Въпреки обещанията на Агенция "Пътна инфраструктура" съоръжението не е подменен, съобщава Нова телевизия.

"Ако до понеделник не бъде сменена тази мантинела, ще я сменим, за да не се повтори това безумие", заяви Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

По нейните думи Институтът няма това право, но няма друг изход. От АПИ посочват като причина за бездействието следствието, което се провежда. Според Русинова щом е сменен асфалта, може да бъде сменена и мантинелата. Затова от Института са се обърнали лично към Сотир Цацаров.

От Пътната агенция обясниха, че на 5 декември е сменено съоръжение с дължина 10 метра. Русинова смята, че това се отнася до мантинелата, която е на завоя. До края на деня ще бъде публикувано становище дали то отговаря на нужните изисквания.

"Община Своге няма задължения, свързани с мантинелата. Дали сме необходимите документи на съответните институции. Приветствах решението на АПИ да подменят съоръжението. Те имат достатъчно опит, за да направят мантинелата така, че тя наистина да върши работа", каза зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов.

По неговите думи в района на Искърското дефиле редовно има натиск върху мантинелите от страна на колите заради завоите по пътя. След всеки такъв случай от общината изпращат писмо до Пътната агенция, но съоръженията не се подменят винаги. Местните заявиха, че опасният завой е причина за много катастрофи. Според тях обясненията, които дават институциите, не са задоволителни. Те са разочаровани, че от АПИ все още не са предприели мерки въпреки настъпването на зимния сезон.

PR-ите на Министерския съвет обещаха, че ще има реакция от страна на институциите. PR-ите на Министерския съвет обещаха, че ще има реакция от страна на институциите.