Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гринел изпрати писма до германски компании, в които намекна за евентуални санкции за подкрепа на Северен поток 2. Съобщенията бяха на разположение на Билд , публикацията отбелязва, че дипломатът се опитва да „Упражнява натиск върху компаниите за укрепване на американската политика”, съобщава Комерсант.

Г-н Гренъл припомни, че "Съединените щати са категорично против" Северен поток 2 ", тъй като изграждането на газопровода" би имал сериозни геополитически последици за нашите европейски съюзници и партньори ". „Членовете на ЕС от Източна Европа, много правителства в Западна Европа и Канада се противопоставят на проекта. Тези партньори споделят нашата загриженост относно прогресивното агресивно поведение на Русия, особено използването на енергийните ресурси на Москва като политически и икономически лостове ”, се казва в документа.

Във връзка с това дипломатът предлага на германските компании "Да разгледат опасността, която този проект представлява за европейската енергийна сигурност, както и разходите за репутация и риска от санкции, свързани с това". В същото време представител на посланика каза за Билд, че "писмото не трябва да се възприема като заплаха, а като ясен израз на американската политика".

Според "Шпигел " германските политици се опитват да избегнат американския посланик в Германия, защото се опитва да се намеси във вътрешните работи на страната. - В Берлин за мнозина тя се превърна в личност нонграта. Хората от власта го избягват, много врати за него са затворени ”, отбелязва вестникът.

Северен поток 2 включва изграждането на газопровод с капацитет 55 милиарда кубически метра. годишно газ от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Пускането в експлоатация на газопровода е планирано за края на 2019 година. По-рано медиите съобщиха, че САЩ обмисля въвеждането на санкции срещу европейски строителни компании, изпълнители на Северен поток 2. От Министерството на икономиката и енергетиката на Германия заявиха, че не са запознати с тези планове на Вашингтон.