Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Абдулла бин Зайед бин Султан ал-Нахаян осъдиха нападенията над танкери в Оманския залив и призоваха всички регионални сили към мъдрост и търпение.

„Осъждаме подобни атентати и призоваваме за бързо разследване и установяване на извършителя им“, заяви министър Захариева. „Всеки насилствен епизод в регион като този крие потенциал от ескалация на напрежението и затова призоваваме всички сили в региона към мъдрост и търпение“, подчерта Екатерина Захариева на пресконференция с Абдулла ал-Нахаян. Той е на официално посещение в България, за да открие посолството на ОАЕ в София.


Министър Захариева подчерта, че морският път, част от който е Оманският залив, където ден по-рано бе извършено нападение над два танкера, е важен не само за региона, но и за целия свят, защото оттам минава най-големият трафик на енергийни ресурси в света.

Шейх Абдулла също призова за деескалация. „ОАЕ се намира в труден регион, но с много ресурси, необходими на света и бихме искали потокът на газ и петрол да бъде сигурен, което е от полза на световната икономика, - посочи той. – Онези, които се опитват да дестабилизират региона, са хора които нямат висши цели и гледат назад, а не към бъдещето, които гледат расистки, а не хуманно.“ Министърът призова международната общност да даде възможност „на гласа на разума да се извиси“.

Преди това двамата министри и водените от тях делегации проведоха пленарни разговори, предшествани от среща на четири очи между първите дипломати на България и ОАЕ.

„Вярвам, че 10 години след първата визита на шейх Абдулла у нас днес успяхме да се договорим по всички точки, които набелязахте заедно с премиера Бойко Борисов миналия октомври“, каза Екатерина Захариева.

Сред договореностите тя открои желанието на двете страни да издигнат връзката си на практично ниво и да поддържат директни канали за комуникация. „Само за последните няколко месеца имаше 12 обмена на ниво министерства между двете страни“, посочи като пример за новия темп на отношения министър Захариева. На този фон сегашният търговски обмен между двете страни е направо нищожен, посочи българският вицепремиер.

„Със страната, която превърна пустинята в градина, а морето – в земя, и инвестира в технологиите на бъдещето, имаме огромен потенциал за развитие на връзките, особено в сферата на изкуствения интелект и високите технологии, в които България е регионален лидер“, изтъкна Екатерина Захариева. Тя допълни, че двете делегации са обсъждали засилено участие на българската хранителна индустрия в ОАЕ, но и засилване на контактите между хората.

„Онези 3000 българи, които живеят и работят в Емирствата, са стабилна основа за нашите отношения“, каза Екатерина Захариева и обяви, че двете страни работят за откриване на пряка въздушна линия между Абу Даби и София, обслужвана от „Итихад еъруейз“. „Въпреки че за последните седем години годишният брой на туристите от Емирствата у нас скочи от около 300 до 1900 души за миналата година, това е крайно малко за възможностите ни и шейх Абдулла ме увери, че подобна пряка линия ще подобри качествено статистиката“, каза вицепремиерът.

В допълнение тя подчерта, че България е сред страните от Европейския съюз, които са най-близко до региона на Залива и притежават най-задълбочени познания върху него. „Двете държави ни обединява непримиримостта към радикализма и решимостта да се борим с тероризма“, каза тя и обобщи, че сътрудничеството в сферата на сигурността е сред най-важните аспекти на двустранните ни отношения.

Пред медиите шейх Абдулла посочи, че за него е чест да бъде гост в България, където среща най-топъл прием. „Ще положим усилия заедно с правителствата ни да развием отношенията си и да разкрием нови перспективи пред тях“, увери гостът и допълни, че икономическите отношения, туризмът и инвестициите не отговарят в момента на мястото, която всяка от двете страни отдава на другата, нито на възможностите им.

България откри посолство в Абу Даби на церемония с участието на министър Захариева през април 2018 г., а днес двамата министри откриха официално посолството на ОАЕ в София.