Броени дни след посещението у нас на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, заместник-министърът на външните работи на България, Георг Георгиев прие заместник-помощника на държавния секретар за Европа и Евразия, Матю Бойс.

„България и САЩ имат близък и активен диалог на всяко ниво и днешната ни среща е важен момент в интегрираните ни партньорски отношения“, посочи Бойс в началото на разговора.

„Смятам, че връзките между истински партньори следва да се развиват именно по този начин – със срещи на всички нива“, отговори заместник-министър Георгиев и допълни, че България и САЩ са стратегически партньори по редица въпроси от регионален и глобален характер.

Двамата събеседници обсъдиха теми от двустранен интерес, както и теми свързани с регионални и глобални въпроси. Георг Георгиев препотвърди българското виждане, че Черно море трябва да бъде зона на мир. „Българската позиция по този въпрос е категорична и ясна“, допълни той и припомни, че премиерът Бойко Борисов вече нееднократно я е подчертавал.

Гостът сподели, че благодарение на географската си позиция България има „уникален поглед“ върху места като Източното Средиземноморие, Турция и Русия, което прави българските събеседници ценни и важни.

Георг Георгиев благодари за оценката и изрази мнение, че интензивните контакти между народите също са залог за все по-доброто разбиране на спецификите и същността на държавите, техните политически, исторически и културни особености.

„Затова се надяваме страната ни възможно най-скоро да бъде включена в Програмата за безвизово пътуване на САЩ, защото от една страна това ще внесе допълнителна яснота за ставащото в нашия регион, но и ще повиши още повече видимостта на страната ви тук“, допълни заместник-министърът. „Нещо повече - такъв ход би укрепил икономическите връзки, което ще спомогне за друга важна цел на българската държава – членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Надяваме се Съединените щати да подкрепят България в нейните усилия да получи ясна перспектива за членство в организацията”, обобщи той.

Георгиев и Бойс се договориха, че и занапред ще продължат да поддържат близък и интензивен контакт по всички стоящи на дневен ред теми.