Близо 100 домакинства в Русе са изправени пред заплаха да останат без ток в разгара на зимата. Заради натрупани сметки от над 30 000 лв. от Енергото ще прекъснат електричеството на целия блок. Причината – драстични разлики между сумите по индивидуалните партиди и общия електромер, предава bTV.

Левхия Хамидова е собственик на жилище в блока на бившето АОНСУ от 9 години. Заедно с още 170 души е сред потърпевшите, закупили имоти в сградата, която се оказа ипотекирана от строителния предприемач Явор Блъсков.

Оказва се, че според общия електромер блокът дължи близо 30 000 лв. Хората казват, че сумата се е натрупала заради наематели, които не са плащали.

Опитите на домоуправителя да изясни с Енергото откъде и откога е дългът до момента удрят на камък.

От електроразпределителното дружество отказват и разсрочване на сумата, тъй като общият електромер се води на фирмата на строителния предприемач.

Късно снощи от там разпратиха официално съобщение, че няма да спрат тока на сградата, тъй като не са успели да открият и уведомят титуляря на партидата. Отлагането обаче е само временно, а единственото решение е собствениците на имотите да поемат дълга на фирмата юридически, за да могат да разсрочат и платят старите задължения.