Европейската комисия обеща в понеделник да излезе с препоръчителни мерки за COVID-19 за всички държави-членки, заяви премиерът Бойко Борисов. Той направи официално изявление след заседанието на Европейския съвет заради COVID-19.

Бойко Борисов, министър-председател: Едно общо решение, което разглежда какво би ни се случило за в бъдеще. Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа. От сега се взе решение вместо едно, решенията да са три.

Борисов каза, че основната тема, която е поставил, е сертифицирането на медицинското оборудване, медицинските облекла и маски.

Преиерът заяви, че е доказано, че няма тест за COVID-19, който да е "надежден".

Бойко Борисов: Ще дадем още 800 готови облекла от Габрово, които Щабът ще разпедели по най-важните места. Нашите облекла излизат около 67 лева с ДДС. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране вече ти е без пари. Ще раздадем на няколко места. Българското облекло е качествено.

От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия.

По думите на Борисов отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева.

Премиерът каза, че 1 000 бързи ще бъдат направени на няколко групи полицаи, шофьори на градски транспорт, щофьори на линейки. Тези тестове ще бъдат кръвни и ще покажат дали е прекаран вирусът.

Бойко Борисов, министър-председател: Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден.

По думите му след месец пак ще бъде направен такъв тест, и ще се разбере с колко са се увеличили заразените и колко са се излекували и статистиката ще покаже след колко време ще дойде пикът на заразата.

Освен мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса ръководителите са обсъдили и осигуряването на медицинско оборудване, лична защитна екипировка и респиратори, отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина. Фокус на разговора са начините за справяне със социално-икономическите последици. Разгледани са и въпросите за граждани на ЕС, блокирани в трети страни. По време на заседанието е обсъдено и решението за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания.

Гледайте изявлението на живо тук: