Министър-председателят Бойко Борисов предлага Данаил Кирилов за министър на правосъдието. Това обяви в централата на ПП ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов след среща на ГЕРБ с ПП "Обединени земеделци" за подписване на политическо споразумение за подкрепа на евроизборите, съобщава Нова Телевизия.

Първата задача на Кирилов като правосъден министър ще бъде да работи за включване на общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон.

В момента Кирилов е председател на Законодателната комисия в НС.

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, да излязат в дълъг отпуск докато се направят проверки. Това мога да каЖа за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Борисов без да споменава имена.

Веднага след обявяването на номинацията му Данаил Кирилов направи първото си изявление, в което благодари за гласуваното му доверие. „Смятам, че с общи усилия ще се борим да постигнем положителен резултат. Много направихме досега. Признават се резултатите от Главна дирекция „Правосъдие“ на ЕК, надявам се да стигнем до положителен резултат“, каза той.

Припомняме, че Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър след като стана ясно, че е закупила на ниска цена апартамент в престижен столичен квартал. Миналата седмица с постовете си на председател на ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по вътрешна сигурност и депутат се раздели Цветан Цветанов. 

*Кадър: БНТ