В Долни Дъбник двама братя, които според лекарите от ТЕЛК са слепи. В експертните решения, в графа работоспособност, е посочено: 100% потребност от чужда помощ.

Двамата обаче сядат зад волана на скъпи лимузини и фучат по улиците с 200 км/час, сочи разследване на Trafficnews.bg.

Правят го отдавна и не смятат да спират. Абсурдът е още по-голям, защото Горан Станев и Станьо Маринов имат влезли в сила актове за шофиране без книжки, които с тяхната диагноза нямат шанс да изкарат. Горан дори има и присъда за същото прегрешение.
Двамата спокойно карат автомобили.

Свидетелски показания на местни хора също потвърдиха невероятната история със „слепите“ шофьори.
Разследването ни доказа още, че на Горан и Станьо изобщо не им е необходима 100% чужда помощ, защото се справят чудесно без асистенти.
Лекарите от ТЕЛК-Плевен, които са преценили, че братята са незрящи и не могат без асистент, твърдят, че са сложили подписите си под становището заради решение на Административния съд в София. Личният им лекар обаче смята, че братята изобщо не са инвалиди, а страдат само от хипертония и лека форма на диабет. Те често са му искали направления за специалисти по очни болести, но никога не са му показвали резултатите от изследванията.

Най-често младежите са ходили в клиники във Варна, където са получавали желаните епикризи.
„Виждат си, май ги мъчи само кокоша слепота, ама тя е по наследство, не са съвсем в ред, защото в рода им са се женили за лели и племенници”, коментират местните хора от Долни Дъбник.

Двамата братя никога не са работили и нямат никакви доходи, освен получаваните от 2001 г. инвалидни
пенсии, но живеят като баровци. Двете им къщи в Долни Дъбник са като палати спрямо съседните домове.

Цялото им семейство е разследвано за пране на пари. Братята са подсъдими заедно със своите родители -Иванка и Иван Маринов, както и сестра им Елисавета Маринова.

Обвинителният акт срещу ромската фамилия от град Долни Дъбник е внесен в Окръжния съд в Плевен от прокуратурата още през август 2015 г. Според държавното обвинение през периода 2009 г. – декември 2013 г. Маринови са получили, използвали и прикрили произхода на 3 523 934.58 лв., за които знаели, че са придобити от майката Иванка чрез измама.Петимата от семейство Маринови са осъдени на общо 41 години затвор на две инстанции. Предстои ВКС да гледа делото и да реши остават ли в сила присъдите им. Едната от тях вече е факт и майката Иванка е в Сливенския затвор, където трябва да лежи 8 години.

Преди месеци държавата, в лицето на Комисията за противодействието на корупцията за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, отне три от луксозните возила на семейството.

Конфискуваните две кила златни накити на ромския клан от Долни Дъбник пък може да се видят в календара на комисията „Антикорупция”, както по-накратко наричат КПКОНПИ. Става въпрос за златни пендари, монети, гривни, синджири, пръстени и обеци за близо 250 000 лева.
Братята също са на мушката на комисията. На Горан вече са отнети луксозни коли за 140 000 лева, а все още не е приключило делото срещу Станьо, който може да се прости с имущество за 2 847 297 лева.

*Снимка: Trafficnews.bg