Британският парламент даде правомощия на министър-председателя Тереза Мей да предоговори споразумението с Европейския съюз, така че да осигури алтернатива на предпазния механизъм за Северна Ирландия. По-рано Камарата на общините отхвърли варианта за Брекзит без споразумение. Брюксел обаче е категоричен, че нови преговори няма да има, съобщава БНТ.
Лидерите на 27-те страни членки на ЕС се противопоставят на искането на британските власти за предоговаряне на споразумението за излизане на Обединеното кралство от блока.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е разговарял по телефона с държавните и правителствените ръководители от Евросъюза, за да потвърди общата позиция.
По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че постигнатото между Великобритания и ЕС споразумение за Брекзит е най-доброто възможно и не подлежи на предоговаряне. Той призова британското правителство бързо да представи на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние следващите етапи, които ще позволят да се избегне Брекзит без сделка.
Темата ще във фокуса на заседание на Европейския парламент днес. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще говори пред евродепутатите в Брюксел в следобедните часове.
Курсът на британската лира се понижи рязко вчера след гласуването в Лондон. Засилващите се очаквания, че Великобритания може да избегне Брекзит без сделка доведоха този месец до 3-процентно увеличение на курса на паунда спрямо долара и еврото. Много борсови посредници очакваха допълнително поскъпване на лирата, но вместо това тя понижи курса си.