Брюксел заплаши със съд България за това, че не сме вписали киселото си мляко като географско означение в списъците на Европейската комисия, а все още поддържаме национална защита за продукта.

Това става ясно от съобщение на ЕК, цитирано от "Телеграф".
Причината е, че страната ни нарушава законите на общността вече 12-а година по отношение на защитата на определени храни. Една от тях е киселото мляко, което се ползваше с национална протекция по силата на Лисабонската спогодба от миналия век.

Според нея никой в света няма право да използва бранда Българско кисело мляко. Тази спогодба обаче е невалидна за ЕС, откакто страната ни стана член на общността.

Според законите на ЕС местните храни се вписват като географски означения само от сдружение от минимум 3-ма производители в списъците на ЕК. Държавната администрация няма право да извърши такава регистрация.

В България вече има такова обединение и ударно работи по регистрацията.

Членове са седем мандри, а председател е Димитър Зоров. То се казва "Български традиционни млечни продукти". В следващата седмица се внасят документи за регистрация в ЕК на българското мляко, саламуреното ни сирене и кашкавалът от овче, краве и козе мляко като наименование за произход.

Това означава, че изброените продукти ще се ползват със супер строга защита. Могат да се произвеждат само на територията на България, изключително от българското мляко и щам на българска лактобацилус булгарикус или наши закваски. Когато регистрацията бъде одобрена, никой на територията на общността няма да има право да използва тези наименования, коментират експерти.

Към обединението ще могат да се присъединят абсолютно всички млекопреработватели, които спазват горепосочените критерии на производство.

Очаква се обаче гърците и румънците да имат възражения срещу нашите продукти. Гърците сигурно ще се заядат за киселото мляко, защото те произвеждат йогурт с лактобацилус булгарикус, с който в момента са наводнили и руския пазар.

Румънците пък се очаква да ни цакат за кашкавала, защото те имат сходен продукт.