Социалистите предлагат законови промени, с които да се отрежат всички видове помощи за фамилиите, чиито деца не ходят на училище. В момента наказанието в такива случаи е, че родителите им остават само без семейни помощи за деца, съобщава Канал 3.

Мярката не работи, децата се водят по списък, че са в училище, констатира соцлидерът Корнелия Нинова в парламента. ГЕРБ и Обединените патриоти се провалиха с интеграцията на ромите, обобщи тя и цитира Конституцията, според която образованието е задължително до 16 г.

Промените, които предлагат, са текстове в законите за социално подпомагане и в просветния закон, които от левицата ще внесат още следващата седмица.

Заради делегираните бюджети и принципа "парите следват ученика", директорите водят такива ученици по списък, обвини още соцлидерката. Ние искаме този принцип да отпадне, тази политика не дава резултат, заяви соцлидерката. Промяната за отпадането на принципа "парите следват ученика" и преразглеждането на делегираните бюджети социалистите ще предложат с поправки в образователния закон.

Третата мярка, която те предлагат, е корекции в Наказателния кодекс, с които да се засилят наказанията за лица, които съжителстват с малолетни и непълнолетни. Деца раждат деца трябва да спре, отсече Нинова. Тя призова за хладнокръвно решаване на проблемите, с разум и без емоция, за да не прерасне напрежението в етнически конфликт.