Цените на петрола се понижават днес на фона на притесненията за икономическото забавяне и китайско-американската търговска война, които водят до намаляване на перспективите за растеж на търсенето на петрол.

Фючърсите на сорт Брент поевтиняха с 0.3% към 9 ч. българско време до 58.35 долара за барел. Американският лек суров петрол поевтиня с 0.4% до 54.29 долара за барел.

И двата вида поевтиняха през миналата седмица – Брент с над 5%, а WTI падна с около 2%.
„Цените на петрола падат в началото на търговската седмица поради по-ниските прогнози за търсенето, публикувани миналата седмица и песимизма относно търговско споразумение между САЩ и Китай“, казва Алфонсо Еспарца, старши пазарен анализатор в OANDA в Торонто.

Търговският конфликт между двете най-големи икономики разтърси световните пазари на акции миналата седмица, докато изненадващото нарастване на запасите от суровината в САЩ допълнително притиска цените. Петролът се е обезценил с около 20% спрямо пика от април 2019 г.

Засилващите се признаци на икономическо забавяне и увеличаването на търговската битка доведоха до това, че търсенето на суровината нараства с най-слабия си темп от финансовата криза през 2008 г. 
В петък Международната агенция по енергетика (IEA) намали прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2019 г. и 2020 г. до съответно 1.1 и 1.3 млн. барела на ден.

През юли Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, се договориха да удължат съкращенията на добива до март 2020 г., за да подкрепят цените на петрола.

Информация: economic.bg