Нов, още по-голям адронен колайдер планира да изгради Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН. Цената на супер съоръжението се очаква да достигне 9 млрд. евро, съобщава bTV.

Изграждането на Големия ускорител на частици започна през 2001 г. и беше открит 7 години по-късно. Над 100 български учени и досега работят по експериментите с елементарни частици, които са се образували в първите мигове след раждането на Вселената.

Ускорителят е разположен на стотина метра под земята в ЦЕРН, близо до Женева. Той е с дължина на окръжността 27 километра, а четири детектора улавят образуваните частици при сблъсъка на протонни лъчи. Новият колайдер, който ще наследи сегашния, се предвижда да бъде три пъти по-голям, а с него отново ще работят специалисти от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Работното наименование на съоръжението е „Бъдещ кръгов колайдер”. Той ще даде нови възможности за изследване на тъмната материя в междузвездното пространство и ще търси отговор на въпроса защо Вселената продължава да се разширява.

„Ще бъде разположен в тунел, който е 100 километра дълъг, който ще може да ускорява частици до 7 пъти по-висока енергия. Той ще минава под Женевското езеро, под града Женева, частично на територията на Франция, достатъчно голямо съоръжение ще бъде”, посочи проф. дфн Леандър Литов.

Учени от Физическия факултет на Софийския университет ще работят със сегашния ускорител и през следващото десетилетие. А когато новият колайдер бъде готов, с него ще продължат да разкриват тайните на Вселената. Възможно е милиардерът Илън Мъск да инвестира в „Бъдещия ускорител".

„Цената на тази нова машина ще бъде от порядъка на 9-10 милиарда. Това ще бъде огромен международен проект, който е отворен за участие на всички държави, включително и частни лица”, допълни проф. Литов.

Очакванията са „Бъдещия кръгов колайдер” да заработи през 2040 г.