Декларация на 49-тия Конгрес на БСП в подкрепа на Елена Йончева.

Правило в демократичното общество е да не се коментират действията на независимата прокурорска власт.
Но това правило важи до момента, в който тази прокурорска власт е действително независима, когато служи на закона и обществото. И когато обществото наистина е демократично.
Когато с откровено репресивни действия прокурорската система атакува опозицията в услуга на властови и корпоративни интереси, тя престава да е независима, и реакцията срещу такава репресия става обществена кауза. А когато тези репресии и заплахи са насочени срещу истината и разкритията на разследващ журналист, нетърпимостта се превръща в лична човешка кауза на всеки свободолюбив гражданин.
Такъв е случаят с обвинението срещу Елена Йончева - разследващ журналист – по призвание и по професия, народен представител – по силата на вота на българските граждани. Няма съмнение, че Елена Йончева е атакувана в политическа услуга към управляващите, с тенденциозно и гръмко, но недоказано и недоказуемо обвинение. Обвинение, свързано не с бизнес начинания, а с финансирането на филми, които имат място в златния фонд на българската журналистика. За финансиране от банка, която се ползваше с всички привилегии и пълната закрила на първото правителство на ГЕРБ, която е легитимирана с публичното присъствие на лидери на ГЕРБ, с връчени от тях награди.
Но въпросът не е само в обвинението и неговата логика, която съвсем скоро ще рухне. Проблемът е в симбиозата между изпълнителната власт и прокуратурата, която е характерна не за демокрацията, а за друг тип общества. И моментът е избран подходящо за властта – в навечерието на изборите, от чиито изход зависи много, за чиито резултат управляващите са, уплашени.
Опитът за политико-прокурорската репресия и сплашване срещу Елена Йончева е отговорът на властта за болезнени за нея разследвания, за активното й опозиционно поведение. Елена Йончева като един от най-ефективните и активните опозиционери разкри тежки корупционни практики на властта, които поотделно и заедно са лицето на „Модела ГЕРБ” - Модел на паралелната държава, която Бойко Борисов и неговите приближени създават.
Разкриването на заразената с уран вода в Хасково е разкритие за това, че режимът на ГЕРБ нехае за здравето и живота на обикновения българин. Разследването на „кумгейт” разкри роднинско-политическо-икономически групировки, които контролират целия обществен и стопански живот по региони. Така ГЕРБ печели избори - местен феодализъм и зависимости.
Разкритията за оградата по границата и за некачествените ремонти на пътища, отвориха темата не само за огромната корупция, прояла държавата, но и за опасни пробиви в националната сигурност на страната, свързани с мигранттския поток и инфраструктурата, както и с факта, че при ГЕРБ може да се продаде и купи всичко – включително и Отечеството, стига насреща да бъдат предложени достатъчно пари.
Това са причини за паниката на властта, за опита за сплашване, в който са ясни поръчителите и изпълнителите. Поръчителите са властовите, политическите и свързаните с тях корпоративни интереси, а изпълнителят е репресивният апарат на държавата.
Страхът днес е във властта, а не в опозицията и в народа. Обществото се събужда и вижда истинското лице на тази власт. И няма да допусне нито този прокурорски фарс, нито опитите за сплашване на всеки опълчил срещу тиранията гражданин.
Чрез своя най-висш форум – Конгресът, Българската социалистическа партия заявява категоричната си подкрепа и солидарност с Елена Йончева, категорично протестира срещу опита за прокурорска репресия срещу един доказан през годините с честността и професионализма си журналист и общественик.
Чашата на търпението към диктаторските напъни на кръговете на паралелната държава преля! Няма да търпим опитите на бивши рекетьорски групировки и олигархични кръгове да решават бъдещето на страната. Със задкулисни договорки да съсипват бъдещето достойните и честни български граждани.
След победата на изборите БСП ще работи за ново качество на прокурорската система у нас, за нейната истинска независимост.
БСП е категорична: Няма да ни сплашите! Няма да притъпите активната ни опозиционност! Всички ние днес сме Елена Йончева!
Истината идва, насилието няма да мине.

*Източник: Дума

Снимка: Дума