В обредна зала ще бъде превърнат паметникът на Бузлуджа, известен още като Чинията.

„Докато бъде изцяло саниран монументът на връх Бузлуджа, което ще отнеме вероятно години, обмисляме възможността да бъдат обезопасени няколко маршрута във вътрешността му, които ще бъдат предназначени за ексклузивни туристи, защо не и за сватбени тържества“, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която пряко отговаря за Чинията и от доста време се е ангажирала с идеята на арх. Дора Иванова стоманобетонният мастодонт да бъде върнат към нов живот.

В момента емблематичният за някогашния соцрежим паметник е затворен за посетители поради опасност от срутване на покривните елементи, осигурена е и жива денонощна полицейска охрана. Това обаче не спира потока от туристи от цял свят, които пристигат дори и нощем с надеждата, че опитни „гидове“ ще ги вкарат в катакомбите по някой от все още незазиданите тайни входове.

Микова уточни, че ако все пак някой много държи да се бракосъчетае на Бузлуджа, и сега може да го направи безпрепятствено пред заварените метални врати на монумента.

Поне 8 сватбени церемонии са се състояли миналата година в хижите около върха, като една от най-пищните е била в реновирания хотел „Еделвайс“, където е запазен специално изграденият за нуждите на Тодор Живков апартамент, пише „Монитор“. В същия хотел има и експозиция с оригинални фотоси от времето на строителството и откриването на Чинията през далечната 1981 година.

Случайно или не, но официалното откриване на хотела, познат като старата хижа на ГУСВ, стана на 26 юли 2016 година, когато се навършиха 74 години от рождението на дъщерята на някогашния Първи Людмила Живкова.

Местните хора припомнят, че евентуалните мераклии за сватбен купон на Бузлуджа могат да си осигурят и църковен ритуал в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където преди време под венчило мина певецът Веселин Маринов с бившата си вече изгора Цветанка.

Друго сакрално място за сватби в региона е пред копието на тракийската гробница в Казанлък на хълма Тюлбето, като за последно там ритуал е имало на 1 септември 2018 година. Сред интересните възможности от тази година е и вричането пред копието на тракийския птицеглав кораб, което ще вози туристи по водите на язовир Копринка това лято.