Бебе на 10 месеца бе извадено живо, но в тежко състояние изпод развалините на срутената част от жилищна сграда в руския град Магнитогорск, съобщава руската телевизия НТВ.

Под развалините бебето e прекарало повече от 30 часа. Лекарите оценяват състоянието му като изключително сериозно: момчето има тежки измръзвания на крайниците, многобройни фрактури на крака, затворена травма на главата и обща хипотермия.

Според експерти детето е спасено от добрата позиция на тялото. „Детето е притиснато към матрака завито с одеяло, което го предпазва от студа . Главата беше затворена от вратата на гардероба и положението на тялото беше близо до идеалното, за да остане на студ толкова дълго ”, обясни началникът на отдела за управление при извънредни ситуации на центъра„ Лидер “Петър Гриценко.

По указание на министъра на здравеопазването на Руската федерация Вероника Скворцова, специален съвет на ФМБА с най-добрите детски анестезиолози и интензивни хирурзи и травматолози лети от Магнитогорск до Москва. Детето ще бъде евакуирано в Москва, в водещия център за детска хирургия и травматология.

Майката на детето също е жива. Тя вече е в болницата със сина си.