Прави впечатление, че водач на класацията не е столичният кмет Йорданка Фандъкова, а варненският ѝ колега Иван Портних, който е следван от почти 80 000 души. Градоначалникът на София се нарежда на второ място с малко повече от 45 000 последователи, което е скандално, имайки предвид нейната популярност сред обществото, както и получените гласове на последните местни избори. Освен това тя е и сред заместник-председателите на ПП Герб.

Бургаският кмет Димитър Николов диша във врата на Фандъкова с малко над 40 000 последователи. Той е оглавявал много класации за успешни кметове и се гордее с рекордна подкрепа на избори – над 90% на първи тур, но в класацията на Civi получава сребърен медал.

Градоначалникът на Добрич Йордан Иванов се оказва, че е най-младият в класацията и е следван от малко над 9 000 потребители на Фейсбук. Най-възрастният представител на местната власт в класацията е кметът на Хасково Добри Беливанов, следван от над 5 500 профила.Едва 8 дами успяват да се класират в “50-те най-влиятелни кметове в социалните мрежи”, като очаквано водач е Йорданка Фандъкова, а най-непозната кметица в мрежата е Мария Белчева от Куклен.

В класацията най-много представители имат ГЕРБ – 36, следвани от БСП, които имат едва петима. Те са следвани от независимите, които са четирима и представителите на вече несъществуващия Реформаторски блок – цели 3-ма. ДПС имат едва 2-ма представители.

Класацията е първата от много, които предстои да бъдат публикувани в следващите дни. Скоро Civi ще представи по интерактивен начин данни и за свършената от всеки кмет работа и ще класира поведението и успехите на общинските управници. Източник на информация е самото приложение Civi, което позволява на всеки лесно и бързо да подаде сигнал за нередност в градската среда. Към момента Civi e най-голямата платформа за подаване на сигнали у нас, а корелацията между брой подадени сигнали и брой решени проблеми отдавна буди интерес у потребителите.

Серията от публикации ще позволи на всеки заинтересован да сам да направи оценка за представянето на своята община на база на реални, точни и измерими данни. От създаването на приложението Civi досега основният фокус е върху стимулирането на инициативност и активно участие у гражданите. Идеята на класациите е те да служат като мотиватор и за кметовете на последните позиции и да допринесат за повече действия от тяхна страна. Екипът на мобилното приложение вярва, че заедно с хората ще успее да достигне до по-широка аудитория и нашето послание да стане и ваше послание, защото крайният ефект са нашите градове, улици, градинки и пространства, в които живеем. Вярваме, че хората имат последната дума и искаме тази дума да бъде по-силна и да има повече влияние върху решенията, които се взимат от хората, поставени на тези административни длъжности.