700 млн. лв. са отпуснати за модернизирането на 500 български училища през тази учебна година. Това заяви във Велико Търново председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник председател на партията Цветан Цветанов, който откри гражданския диалог "Европа в нашия дом", съобщава БНТ.

Една от основните цели на инициативата е да покаже какви ангажименти са изпълнени от правителството по време на двете години от управленския мандат, акцент на който е именно образованието.

Цветанов заяви, че въз основа на разработения от образователното министерство механизъм за обхващане и задържане в системата на деца и ученици, над 30 000 деца са върнати отново в класните стаи.

По думите му ключово за развитието на образованието в България е осигуряването на достойни възнаграждения на учителите, а правителството е поело ангажимент до края на управленския мандат през 2021 г. учителските заплати да бъдат увеличени двойно. Предвидените инвестиции за това са в рамките на над един милиард и 300 милиона лева.