По-високи прагове за преференциите на парламентарните избори гласуваха депутатите на второ четене с промените в Изборния кодекс. Предложението бе дискутирано близо три часа.

Едва след 19 ч. се стигна до деликатния въпрос за прага на преференцията, който от 7 – 8 хиляди гласа се покачва до над 100 хиляди – нещо трудно постижимо, за да е ефективно.

Според действащото законодателство в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е 5%, а за европейски парламент – 7%.

Според ДПС преференцията вече се е доказала като проява на купен вот.

Йордан Цонев определи преференцията не като "гласуване за личности", а като "най-ярка форма за контролиран, корпоративен вот". Той заяви, че от самото начало от ДПС са против преференцията и ще продължат да бъдат против нея докато тя не бъде ликвидирана.

От ПГ "Обединени патриоти" заявиха, че ще подкрепят евентуално президентско вето по темата. Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти", заяви по време на дебата, че няма да подкрепят отменянето на преференциите. "Ще гласуваме против направените предложения", увери той.

От БСП настояха за запазване на ниския праг, който ще даде възможност на гражданите да пренареждат партийните листи.

Александър Симов изтъкна, че посегателството срещу преференцията е "политическо престъпление". "Социалните мрежи се вълнуват, хората протестират, а тук моите колеги от ГЕРБ са си намерили други по-интересни занимания", коментира Симов.

Той се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите: "Вашата най-голяма парламентарна звезда е преференциален кандидат – говорим за Спас Гърневски, ако прецакате него, кой всеки петък ще чете декларации срещу безбожните комунисти?".

Избраният с преференция Спас Гърневски от ГЕРБ защити промяната на правилата.

Хамид Хамид защити предложението като изтъкна, че този начин на изчисляване на квотите е европейска практика, прилагана в страни като Холандия и Австрия.

Народните представители решиха още преференцията в бюлетината да бъде отбелязвана с поредния номер на партията, с който е регистрирана в избирателната листа, плюс 100.

Депутатите отхвърлиха предложението на народните представители Йордан Цонев и Хамид Хамид във всяка секционна избирателна комисия да се поставят камери за онлайн наблюдение.

Докато в пленарната зала спориха, пред парламента се събраха протестиращи от демократичната десница с искане преференцията да не се обезсмисля.

снимка: Facebook