Според Димитър Данчев не е усвоена и гаранцията, която трябва да се изплати при забавяне на проект
„Три от общо петте акта номер 10, издадени за временно спиране на строителните дейности на Ларгото, са фалшиви”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” депутатът от БСП Димитър Данчев в коментар на записите, изнесени в сряда от социалистическата партия и уличаващи министъра на културата Боил Банов в корупция. Според социалистите записите доказват, че през 2016 г., тогава в качеството си на заместник-министър, Банов е направил така, че фирмата изпълнител на проекта за Ларгото да не плати на държавата неустойка от около 700 000 лева.

Периодите, за които има издаден акт 10, не се броят за закъснение, обясни Данчев. А левицата имала основание да смята, че три от издаваните на въпросната компания актове не са истински.

"Другите два са внесени по-рано и вече са фигурирали в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Банов е бил посъветван от някого въпросните актове да бъдат изпратени допълнително в Агенцията за обществени поръчки и така те не са попаднали в полезрението на доклада”, каза още Данчев.

Той допълни, че освен неустойката, съгласно договора, при незавършване на работата в срок, е трябвало да се усвои и гаранцията от над 314 000 лева. Това обаче също не било направено, твърди депутатът.