Понижението в търсенето на нови дизелови коли беше една от основните тенденции на европейския автомобилен пазар през изминалата година, като според данните на агенцията JATO Dynamics, пазарният дял на този вид автомобили се е свил до рекордно за последните 18 години ниво от едва 36%. За сравнение, от компанията посочват, че дяловото участие на новите дизелови превозни средства е било на ниво от 55% през 20111 година.

На фона на продължаващите сервизни акции и неяснотите относно бъдещите емисионни стандарти и ограничения за употреба, от агенцията коментират, че докато 2017 година може да бъде описана като с такава с екстремно понижение в продажбите на дизелови коли, то 2018 е била "свободно падане".

Според данните на JATO Dynamics, през изминалата година в Европа са били закупени 5.59 млн нови дизелови коли, което е малко по-добър резултат от 5.44-те милиона реализирани през 2001 година.

От JATO Dynamics коментират, че макар и със сериозни понижения в търсенето си, дизеловите автомобили продължават да доминират на някои от най-важните европейски пазари, като в Италия, пазарният им дял е над 50%. Най-голямо общо търсене на дизели има в Германия и Италия, а на трето място се подрежда Франция, където през 2018 година се регистрира по-висок резултат в сравнение с Великобритания (32% пазарен дял на дизеловите коли).

Дизеловите двигатели продължават да бъдат предпочитаното задвижване сред клиентите на луксозни марки, като заемат осем от 10-те позиции в общото подреждане.