27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Датата е подбрана, тъй като на този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша, предава bTV.

Гледката на трупове, умиращи и изтощени до смърт хора, заварени от съветските войски в лагера, предизвикват всеобщо възмущение. Въпреки това в Германия преминават 50 години преди да се появи ден в памет на жертвите на националсоциализма.

„В днешния ден на почит към жертвите на Холокоста съм дълбоко обезпокоен. Дори не бих си помислил, че ще доживея до времена, в които евреите ще изповядват със страх вярата си в Европа. Натъжава ме фактът, че близо 40% от тях смятат да напуснат Европа. Холокостът продължава да се отрича в Европа. Всеки трети европеец заявява, че знае „съвсем малко“ за Холокоста, а всеки двадесети никога не е чувал за него”, каза по повод международния ден председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Няма да толерираме никакви форми на антисемитизъм, било то ежедневни офлайн и онлайн изказвания, подбуждащи омраза, или физически нападения. Европейската комисия работи заедно с всички държави-членки за преодоляването на тази заплаха и за гарантирането на сигурността на еврейските общности в Европа”, каза още Юнкер.