Нивата на фини прахови частици тази сутрин в София са ниски. Това установи проверка на екип на предаването „Тази сутрин” по бТВ съвместно със зам.-кмета по екология в Столична община Йоана Христова.

„Справката тази сутрин показва, че около 30 микрограма на кубичен метър е диапазонът, в който фините прахови частици варират. Ако тенденцията се запази, каквито са и очакванията, не би трябвало днес да има превишаване на нормата от 50 микрограма”, поясни Христова.

През уикенда обаче отново имаше разминаване между официалните данни на общината и индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, както и данните от сайта airbg.info. Според индекса завишение в нивата на фини прахови частици имаше в девет града у нас, включително и в София. Най-мръсен въздухът бе в кварталите „Надежда”, „Младост” и „Хиподрума”. Малко по-късно обаче от Столична община казаха, че проблем няма.

Йоана Христова уточни, че разминаването идва от това, че индексът на Еврокомисията е съвкупност от различни и много параметри, сред които е и нивото на влажност.

Тя припомни, че мерките на Столична община са повече от 100. Сред тях миене на улиците, затварянето на част от тях, ако се налага, както и въвеждането на „зелен билет” за градския транспорт, който да стимулира хората да слязат от автомобилите си.

През уикенда са направени извънредни проверки на сервизи и автопунктове за това дали се използва отработено масло за отопление. Над 30 обекта са проверени, но не са констатирани нарушения, информира зам.-кметът по екология.