Доброволци обгрижват над 150 кучета в новоизградения Спасителен център в кюстендилското село Еремия, съобщава агенция Монитор.

В продължение на повече от 6 месеца хора с добри сърца се грижат за не едно или две изхвърлени на улицата кучета, които са обречени на сигурна гибел. Съвсем на доброволни начела и със средства от дарения две организации за защита на животните се захващат с не леката задача да намалят популацията на бездомните кучета и да помогнат на вече скитащите из улиците в областта.

Само преди ден Фондация „Помощ за животинки в беда“ и Дружество за защита на животните – Кюстендил, стартираха петиция за запазването на Спасителния център в Еремия.

„Работата по кастрациите е изключително голяма, започнали сме от женските кучета, които са известни за нас и ще продължим до тогава, докато нито едно кашонче с нежелано потомство не е изхвърлено на улицата. За нашите намерения и създаването на Спасителен център в село Еремия бяха уведомени Община Кюстендил и Община Невестино. Няколко месеца след началото на работата по създаване на Центъра срещу нас се започва кампания, организирана след открити заплахи от страна на ловците в региона, отправени към наши доброволци. Залавяли сме и сме връщали на собствениците няколко ловни кучета, изпуснати край нашия център, не сме отказали помощ и съдействие на никой кмет от региона“, обявиха доброволците от Фондация „Помощ за животинки в беда“.

През последните месеци обаче те били не веднъж или два пъти обект на заплахи и опити за саморазправа. Наскоро дори ловец от селото заявил, че ще застреля всички животни в Спасителния център.

„Представете си, че докато чистим или храним кучетата този човек вдигне пушката и започне да стреля на посоки. Като нищо ще убие и нас самите“, коментираха още притеснени доброволци.

За случая те са сигнализирали и органите на реда. „Категорично можем да кажем, че кучетата не пречат на никой. Те са изключително добронамерени и се радват на всеки посетител. Въпреки това обаче има хора, които са решили да се саморазправят, а нашата цел е да се справим с един проблем, който не засяха само Кюстендилска област, а цялата страна. Организациите решават проблем, от който всички общини са абдикирали - не се изпълняват кастрационните програми, не са създадени бази за кастрация и обгрижване на бездомните животни. Всичко това ние го правим без нито един лев подкрепа от държавата“, заяви Ваня Костова, която е член на управителния съвет на Фондация „Помощ за животинки в беда“.

Спасителният център в село Еремия съществува от около 6 месеца, през което време е помогнато на десетки кучета. Не малко са и осиновените, като в момента там се отглеждат над 150 бездомни кучета