От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, са убедени, че с подготвяния законопроект няма да се увеличатприходите от данъците и акцизите в бюджета. Сигурно е обаче, че той ще доведе до фалит на дребния бизнес.От сдружнието настояват да бъдат допуснати да участват активно в готвените промени в нормативната уредба, съобщава tv+.

Дребният петролен бизнес е в основата на сивата икономика и източва около 1 милиард лева годишно, според председателя на петролната и газова асоциация Валентин Златев и Емил Димитров от комисията за борба със сивата икономика. А това се е случвало чрез контрабанден внос.От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива отговориха на нападките.
Димитър Хаджипетров : " Това са средно дневно 3 мил.литра при потребление между 6,7 мил.литра в страната.Така се оказва,че половината от потреблението в държавата трябва да бъде контрабанда.Ние държим под 10 процента от пазара, това е невъзможно.Сметката не излиза.Ние не продаваме такива количества."

От националното сдружение , заявиха че запазват стачната си готовност, ако не участват в комисиите, които подготвят закона.
Георги Паничарски: "Имаме конкретни предложения как да бъде преборена сивата икономика. Оставаме в стачна готовност ,всички членове са уведомени.Ако се наложи обличаме жилетките и ще видим дали затваряне на граници, дали мирни протести."

От сдружението поясниха ,че фиктивният износ на петролни продукти също ощетява държавата. Те са отправили запитване към агенция "Митници" относно реализирания износ на "Нефтохим Бургас" за последните 20 години. Според Закона за статистиката обаче тази информация, не може да бъде оповестена.