Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Брюксел, където ще участва последователно в Съвет „Външни работи“ и министерска среща между ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) на 21 януари, както и в министерска среща ЕС-Африкански съюз (АС) на 21 и 22 януари.

В понеделник външните министри ще започнат работа с работна закуска с дискусия на тема „Засилване на работата на ЕС по медиацията и превенцията на конфликти в Африка със специален фокус върху участието на младите хора в мирния процес“.

Заседанието на Съвета ще започне с дискусия по актуални теми, включително положението в Демократична република Конго след президентските избори в страната от 30 декември 2018 г.

Съветът ще продължи с дискусия по плана за действие срещу дезинформацията, представен от Европейската комисия на 5 декември 2018 г. Очаква се министрите да акцентират върху външните аспекти на предизвикателствата на дезинформацията.

Дискусията в Съвета ще продължи с предварително обсъждане по министерската среща между ЕС и Лигата на арабските държави. Тя ще се проведе в Брюксел на 4 февруари.

Съветът ще обсъди също и 22-ата министерска среща ЕС-АСЕАН, която ще се проведе същия ден в Брюксел. Очаква се Съветът да приеме заключения по отношенията между двете организации.

22-ата министерска среща ЕС-АСЕАН се предвижда да завърши с приемане на съвместно изявление с фокус върху бъдещето на отношенията, сигурност, свързаност и търговия и икономика.

По време на първата министерска среща ЕС-АС, която се провежда между срещи на върха на двете организации, участниците ще обсъдят сътрудничеството помежду си в три основни аспекта: политически, икономически и многостранен.