Йелена Милич, директор на CEAS Serbia, в ексклузивно интервю за „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria

Сръбската демокрация е в много лошо състояние. Въпросът за нея е свързан с продължаването на европейската интеграция на страната - Сърбия няма вътрешни ресурси, за да се консолидира без помощ. Това каза Йелена Милич, директор на неправит. белградски център за евроатлантически изследвания CEAS Serbia, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Необходим е компромис за Косово, за да може Сърбия да продължи напред по пътя си към европейската интеграция, коментира Милич. Според нея обаче притесненията относно подновените разговори за размяна на територии между Белград и Прищина са пресилени, защото не става въпрос за промяна по насилствен път или на етнически принцип.

„Няма идеално или съвършено решение (за отношенията между Белград и Прищина), но ако останем на пътя на европейската интеграция, няма нищо лошо“, заяви Милич. Тя коментира и влиянието на руския президент Владимир Путин на Балканите, определяйки го като недемократично. „Решението между Сърбия и Косово трябва да се намери без руска намеса“, категорична е Милич.

Според нея популярността на руския лидер в Сърбия се дължи на комбинация от разочарованието за загубата през Прехода, конфликтите и отказа страната да се изправи пред факта, че не е толкова пазарно-конкурентна. Събирането на тълпи по митингите от сръбския президент Александър Вучич в подкрепа на Путин също създава нова реалност, допълни Милич.

Милич е на мнение, че ситуацията в Западните Балкани като цяло е добра. „Гръцкият премиер Алексис Ципрас получи вот на доверие, което е отлична новина, предстоят президентски избори в Северна Македония, а парламентът на страната вече гласува конституционни промени. Наблюдаваме засилването на връзките между САЩ и Гърция – това са доста позитивни елементи на ситуацията в региона“, допълни Милич.