Схема, при която зам.-министър обслужва интересите на частна фирма за сметка на държавата, разкри Елена Йончева в разследването си "Ало, Банов съм". Журналистката и депутат от БСП пусна днес аудиозапис на Боил Банов от месец март 2016 година. Сега той е министър на културата, а тогава - заместник-министър. На записа ясно се чува как Банов дава нареждания на свои служители в министерството да измислят схема, чрез която да бъде избегната неустойка от около 700 000 лева за частна фирма, извършваща строителни дейности. Средставата са европейски, а парите са на фирма, която работела по проект за ремонта на Ларгото, съобщава Дума.

Става ясно, че има сериозно закъснение със сроковете за приключване на ремонтите, а Банов се разпорежда как в документацията да бъдат променени дати и срокове, за да се избегне неустойката.

Депутатът от БСП Пенчо Милков добави, че управляващият орган по проекта е регионалното министерство, а средствата са европейски и "няма начин МРРБ" да не е било в течение. От БСП ще предоставят цялата информация по случая на прокуратурата и на ОЛАФ, защото става въпрос за пари по европейска програма.

Елена Йончева уточни, че служител на министерството е направил записа с пълното съзнание, че са го накарали да подписва и подготвя фалшиви документи.
Защо един заместник-министър обслужва интересите на частна фирма и лишава бюджета на държавата от 700 000 лева, попита Елена Йончева. Тя подчерта, че Боил Банов, заради схемите, които успява да прокара, вече е министър. Това е схемата и на правителството на Борисов, убедена е журналистката. Защитават се интересите на частни фирми, а не на държавата.

Видео: