Европейската комисия и Европейската медицинска агенция (ЕМА) решиха да тестват настроенията за пренасянето на лекарствената информация в интернет, съобщава dnes.bg.

Брюксел обяви консултация с производителите, пациентите, с властите, академичните среди и с медицинското съсловие, която цели да събере информация дали лекарствените листовки в препаратите, както и резюмета на условията за ползването им, трябва да се качат в интернет.

Брюксел смята, че възможностите на технологиите ще позволят на пациенти и лекари да правят по-лесно справки за ефектите, взаимодействията, страничните действия, дозите и указанията за прием на медикаментите.

В момента лекарствените листовки задължително трябва да се влагат в опаковките на медикаментите, а сканираните им копия да са на сайтовете на лекарствените агенции, които ги регистрират. Експертите обаче се тревожат, че при промяна на листовката, тя няма да се отрази навсякъде в мрежата, което може да заблуди лекарите при изписването на лекарства и пациентите при приемането им. Онлайн, инструкциите ще са по-удобни за справка по всяко време и място.

Електронната база ще даде достъп до информация, както за разрешение за ползване в отделна страна лекарства, така и за всички регистрирани в ЕС препарати. Идеята е съдържанието на листовките да е достъпно на всички европейски езици.

Участниците в консултацията ще избират дали да се запазят обемните листовки в опаковките на лекарствата, наред с електронните формати, или да отпаднат. Задава се въпрос има ли нужда от общ стандарт за електронната лекарствена информация. Допитването търси мнения колко подробни да са указанията и дали да има достъп до одобрени от регулаторите детайли за използването на медикаментите.

Не всички обаче са съгласни с дигитализацията, защото се опасяват, че потребители с ограничени компютърни знания, ще бъдат затруднени да се добират до информация, както и че тя не винаги е в достъпен за хора без медицинско образование вид. Не е ясно и как информацията ще бъде защитена от пробив на хакери, които целят да я манипулират.

Някои спорят дали дигитализацията на листовките също не е остаряла и препоръчват те да се кодират в баркода на лекарството.

Въз основа на събраните мнения Европейската комисия ще реши наесен дали да предложи ново законодателство, с което да промени сегашния режим. Допитването ще продължи до края на юли на сайта на ЕМА.