В офис на социалната мрежа Facebook в България ще работят 150 души. Те ще се занимават с модериране на постове, които качват потребители, и ще следят за обиди и недопустимо съдържание.

Офисът ще е в партньорство с аутсорсинг фирма, от която потвърдиха за “24 часа”.

Засега 150-те служители ще модерират постове на турски, руски и казахски език. При голям брой докладвани мнения и коментари с обидни текстове и снимки щял да бъде разширен с допълнителни хора.

Българските потребители ще продължат да бъдат следени от офиси извън страната. Не било изключено обаче екипът да бъде разширен и с модератори на български език.

Откриването на офис в София е част от европейското разширяване на Facebook. През миналата година интернет гигантът откри такива центрове в Латвия и Испания. Офиси има и в Ирландия, където е регистрирана и централата за Европа, както и в Германия.

Около 30 хил. са служителите на Facebook по света, които се занимават със сигурността и съдържанието на социалната мрежа.

По-голямата част от модерацията обаче се извършва чрез изкуствен интелект, а до служителите достигат само най-сложните случаи.